POHORSKE LEPOTE

Aktivnosti

Maribor, Pohorje, Slovenske gorice, Dravsko polje

Osrednja Štajerska se bohoti z bujnimi zelenimi gozdovi, sončnimi vinorodnimi griči, bogato dediščino ter izjemno vinsko tradicijo, katere simbol je najstarejša trta na svetu, ki raste v Mariboru, središču regije. Številne poti so privlačne v vseh letnih časih, doživetja na njih pa poleg kulinaričnih izkušenj dopolnjujejo naravne in kulturne znamenitosti, ki zagotavljajo nepozabna pohodniška doživetja. Podajte se na pot skozi tišino pohorskega pragozda, med slapove in šotna barja, kjer morebiti srečate velikega nočnega pavlinčka, največjega metulja Evrope, na Boču občudujte prekrasne cvetove izjemno redke velikonočnice ali se podajte na slikovite vinske ceste posute s turističnimi kmetijami; tukaj boste morda naleteli na Ovtarja, varuha Slovenskih goric, zagotovo pa na gostoljubne Štajerce!

Kolesarjenje

Turistična destinacija Maribor – Pohorje je raj za ljubitelje kolesarjenja.

Vabijo vas številne razpredene kolesarske poti od enostavnih do zahtevnih, od ravninskih do gorskih, od tistih za spust do tistih navkreber, od športnih do družinskih…za vsakogar nekaj!

Ko boste na poti, vas bo prevzela privlačna raznolika pokrajina, ki ob kolesarskih užitkih nudi tudi čudovite razglede, zanimivosti narave in kulturne dediščine in privlačne okusne postojanke. Privoščite si nepozabna kolesarska doživetja!

Kolesarite lahko:

  • ob reki Dravi
  • po vinorodnih gričih in Kozjaku
  • po gozdnih poteh Pohorja
  • po kolesarskih poligonih in downhill strminah

Pohodništvo

Navdušeni boste nad izjemno naravno in kulturno dediščino, gostoljubnostjo domačinov in kulinaričnimi užitki v prijaznih postojankah.

Ljubitelji pohodništva, vabi vas:

  • morje gozdov Pohorja (raziščite pohorski pragozd, Lovrenško, Črno in Ribniško šotno barje z jezeri, mogoče slapove, kot je slap Skalca, Veliki in Mali Šumik…)
  • barviti vinorodni griči (pohajajte med vinogradi, sadovnjaki in gozdički, po vinskih cestah in razglednih panoramskih poteh…)

Športno društvo Reka Pohorje pa je označila pešpot, ki se imenuje Rečka zeleno modra pot. Vodi vas mimo kmetij, po gozdovih in travnikih, prečkali boste potoke, poslušali petje ptic in se veselili narave v vseh letnih časih. Mislimo, da je to dovolj dober razlog za pešačenje z družino, v dvoje ali pa umik v samoto, združen z rekreacijo, kot najbolj zdravim načinom življenja.

 

Pragozd Šumik

Pragozd ŠUMIK je edini ostanek neokrnjenega pohorskega bukovo-jelovega gozda na nekarbonatni podlagi v Sloveniji. Ohranjeno drevesno sestavo gozda ob vodnatih jarkih bogati še gozdna združba javorja in jesena s primesjo gorskega bresta.

V pragozdnih rezervatih se z gozdom ne gospodari. Rezervati so namenjeni raziskovanju razvoja gozdnih ekosistemov in varovanju narave in biotske pestrosti.

Gozd leži na strmem pobočju, desnega brega slikovitega potoka Lobnica. Nahaja se na nadmorski višini od 680 m do 1150 m. Razvil seje na sorazmerno kislih rjavih gozdnih tleh. Tla so nastala na stari magmatski kamnini, na tonalitu. Površina pragozdnega ostanka je 19,6 ha in je zajeta v 57 ha velikem rezervatu. Od leta 1967je pragozd zavarovan kot gozd s posebnim namenom.

V pragozdu raste blizu 700 m/ha lesne mase. V deležu mase prevladuje bukev.

V deležu števila drevja pa sta bukev in jelka enakomerno zastopani. Smreke je le 1-2 %. V pragozdu je z raziskavami ugotovljena izmenjava drevesnih vrst. Izpadlo bukev nadomešča jelka in izpadlo jelko nadomešča bukev. Značilna za pragozd je tudi velika masa propadajočega ali razpadajočega drevja. Znotraj pragozda je postavljena 8620 m velika raziskovalna ploskev, kjer se spremljajo razvojne značilnosti gozda.

V pragozdu najdemo edino nahajališče nenavadnega kamnokreča (Saxifraga paradoxa) na dravski strani Pohorja. Druga botanična zanimivost je rjasti sleč (Rhododendron ferrugineum), ki se redko nahaja v teh sorazmerno nizkih nadmorskih višinah. Tu uspeva tudi, sicer za Pohorje manj značilen, alpski srobot (Clematis alpina).

V rezervatu je mogoče videti tudi izjemne skalne tvorbe iz tonalita. Nekatere med njimi so domačini poimenovali z zanimivimi imeni (Trije hlebi, Ravbarske peči).

Črno jezero

JE KOT GOZDNO OKO ZAZRTO V NEBO

Največje pohorsko jezero je nastalo sredi gozdov v naravno zamočvirjeni kotanji, najverjetneje ob koncu ledenih dob. V prejšnjih stoletjih je bilo umetno zajezeno in poglobljeno. Nad jezersko gladino lahko v poletnem času opazujemo akrobacije kačjih pastirjev. Jezero in manjša barjanska okna v okolici so življenjski prostor dvoživk. Gozdovi v neposredni bližini jezera predstavljajo dom številnim pticam.

Ali ste vedeli, da:

  • so pohorska mokrišča, kamor sodijo tudi barja, nahajališča različnih šotnih mahov?
  • je tipična rastlina šotnih barij mesojeda rosika?
  • prehranjuje se z drobnimi žuželkami, ki se, nič hudega sluteč, prilepijo na lepljivo površino mesojede rastline.

Zimske radosti za odrasle in otroke

Smučišče Mariborsko Pohorje je največji smučarski center v Sloveniji in se nahaja južno od mesta Maribor, na področju Mariborskega in Areškega Pohorja. Uživate lahko na več kot 40 km smučarskih prog, primernih za smučanje vseh težavnostnih stopenj. Smučišče ima tudi najdaljšo osvetljeno smučišče v Evropi. Njegovih 10 km je primernih za smučarje začetnike, kot tudi zahtevne smučarje in deskarje na snegu. Smučišče je znano po vsem svetu, saj gostuje tekmovanje v ženskem smučanju za svetovni pokal, imenovano Zlata lisica.

Na vrhu Mariborskega Pohorja (blizu zgornje postaje gondole oz. zraven »bejbike« – proge Bellevue) je brezplačno sankališče. Priporočamo za male in velike otroke. Za plačilo 5 EUR si lahko izposodite super hitre sani. Na vrh Pohorja se lahko zapeljete z avtom ali z gondolo.

Sankanje je možno tudi na Arehu. Mi smo preskusili teren, ko še ni bilo naravnega snega in niso obratovale vse proge. Parkirali smo pri cerkvi in se spustili na progo Ruška pod hotelom Areh. Ko naprave delujejo, je sankanje možno zares samo na zgornjem delu proge. Desno od nje obratuje vlečnica – krogci, primerna za otroke.

Kadar je dovolj snega običajno uredijo sankališče tudi ob spodnji postaji gondole in otroški park pred hotelom Arena.

Več o smučišču, cenikih in obratovalnem času preverite tukaj.